Növénydoktor.hu


SZAKTANÁCSADÁS - Kérdések, válaszok

Kérdezzen Ön is!

Muslica szerű bogarak a növényen

Dísznövény kategória


Dátum: 2011-02-02 14:17:02
Kérdező: G.Zsanett
Válaszadó: dr. Némethy Zsuzsanna
Kérdés:
Jó Napot kívánok!
Szeretnék segítséget kérni a következő dologban.
Az Aloe Veramon furcsa muslica szerű bogarak vannak.És ezek a bogarak a Guzmániámra is átrepdesnek.Konkrétan a virág földjében vannak és onnan jönnek ki repkedni,illetve a növényen is mászkálnak.Ez a bogár kicsi fekete szárnya van legjobban mint már említettem a muslicához tudnám hasonlítani.
Tampasztalataim szerint a növényt hosszú időn keresztül lassan tönkreteszi,kirohad tőlle.
Mellékeltem egy képet is,de mihelyt a bogár nagyon kicsi így nem annyira látszik,de talán valamit segíthet.A növényen nem is látszik semmi, azért nem azt fényképeztem mert még nem tett benne nagy kárt,csak bosszantó hogy repdesnek a szobában.Mita megoldás a bogarak ellen?
Válaszát előre is köszönöm: Zsanett
Csatolt képek:
 
Válasz:
Kedves Zsanett!A tőzeglégy talajban élő lárvái ellen növényvédő szerként forgalmazott rovarölő szerek - Karate, Sherpa, Decis, Actara, Mospilan - permetlé töménységű oldatával végzett beöntözés hatásos, és érdemes 2x elvégezni a kezelést. De felhívom figyelmét, hogy lakásban(lakó szobában) a hagyományos rovarölő szerek nem használhatók. Vegyszer mentesen is védekezhet a kártevő ellen: vegye ki a növényt földjéből, alaposan áztassa le a gyökérzetét langyos vízben, majd ültesse át új, még nem használt talajba. Aloe-ja valószínű új földdel fertőződött meg, gyakori eset ez. Érdemes ezért a megvásárolt és alaposan beöntözött földet 90-95 C fokos hőmérsékleten kezelni 30 percig. A magas hőmérséklet a rovarok minden alakját, a kórokozókat és a gyommagvakat is elpusztítják. Hőkezelésre alkalmasak a háztartási tűzhelyek sütői, különösen a hőfokszabályozósak.Minél előbb kezelje, vagy távolítsa el a növényt a szobából, mert a szálló legyek a szomszédos cserepek talaját is megfertőzik.Üdvözlettel: Növénydoktor

Kedves Klaudia!

A[b] tőzegléggyel kapcsolatos [/b] korábbi válaszok a maga esetére is vonatkoznak. csak annyival egészítem ki, hogy a javasolt Decis, Sherpa, Karate, Mospilan most is szabad forgalmú szer, tehát bárki megvásárolhatja. Az Acatara is hatékony lenne, de vásárlása és felhasználása engedélyhez (úgynevezett zöld-könyves végzettséghez) kötött, nem tudja megvásárolni, átsorolták a II. forgalmi kategóriába. Még ajánlott a szintén III. kategóriájú [b]Dimilin[/b] nevű, kifejezetten légykártevők elleni rovarölő szer is. Mindegyik szert be kell juttatni a talajba permetlé töménységű pldat formájában, mivel a talajban élnek a tőzeglégy lárvái, és azokat ott kell elpusztítani, mielőtt kikelnének, és petéiket a még fertőzés mentes cserepek talajába belehelyeznék.

Üdvözlettel: Növénydoktor

Vissza a többi kérdéshez »

© dr. Némethy Zsuzsanna
A Növénydoktor szakmai partnere a Bálintgazda.hu. | Partnerünk: Könyvelők.hu