Növénydoktor.hu


SZAKTANÁCSADÁS - Kérdések, válaszok

Kérdezzen Ön is!

Hibiszkuszom tálkájából többször is "gilisztaféleség" került elő...

Dísznövény kategória


Dátum: 2003-10-03 16:00:41
Kérdező: Horváth Annamária
Válaszadó: dr. Némethy Zsuzsanna
Kérdés:
Hibiszkuszomat alulról locsolom. Ujabban azt vettem észre, hogy mikor a fel nem szívódott vizet kiöntöm a tálkából egy kb 3 cm nagyságú kis giliszta is benne van. Ezt már három alkalommal tapasztaltam. Most tavasz előtt át kell ültetnem, vagy a földet kell kezelnem valamivel, vagy ez egyáltalán nem gond?
Válasz:
A hibiszkusz cserepéből a tálkába vándorló giliszta nem tudom, hogy valóban giliszta-e, vagy csak valamilyen lárva. A földigiliszta nem kártevő, de a növények gyökerét néha károsíthatja, tehát nem tanácsos jelenléte a szobai növények talajában. Az utóbbi években rengeteg külföldről behozott dísznövényt forgalmaznak, nagy a lehetősége annak, hogy ismeretlen rovarok bekerüljenek az országba ezekkel. A rovarok lehetnek kártevők is, de a lárvák megtekintése nélkül ezt felelősséggel kijelenteni nem lehet.
Javaslom, hogy ültesse át minél előbb a növényt, a gyökeréről langyos vízbe mártogatással teljesen áztassa le a földet(a tőzeget), mossa ki alaposan a cserepet is, és utána helyezze, ültesse be új földbe. Ha nem tudja talaját kicserélni, a gyökeréről lerázott talajt öntözze meg, helyezze lefedhető edénybe, és ezt tartsa sütőben 90-95°C-on 30 percig. A 95°C-os gőz a talajt fertőtleníti: az adott hőfokon tartás minden állati kártevőt, kórokozót és gyommagot elpusztít. Kihülés után a talaj biztonsággal újra használható.

Vissza a többi kérdéshez »

© dr. Némethy Zsuzsanna
A Növénydoktor szakmai partnere a Bálintgazda.hu. | Partnerünk: Könyvelők.hu