Növénydoktor.hu


SZAKTANÁCSADÁS - Kérdések, válaszok

Kérdezzen Ön is!

Rakétatuják betegségei

Dísznövény kategória


Dátum: 2009-11-07 12:00:03
Kérdező: Koroknay Csaba
Válaszadó: dr. Némethy Zsuzsanna
Kérdés:
Tisztelt Bálint Gazda!

A kertemben a kerítés mellett 4-5 éves rakétatuják közül 3 már elpusztult, elsárgult (barnult), a mellette lévőkön is megkezdődtek a betegség jelei.
A csemetéket 70-80 cm -es korukban ültettem, jelenleg 1,5-2 méteresek.

A jelenség olyan mintha a fa kiszáradna, elsárgul. Fontos jellemző, hogy a sárgulás-barnulás a tövétől kezdődik a főág mellett, majd halad hónapokon át lassan fölfelé és az ágakon is belűlről kifelé. Egyes ágak közben lekonyulnak.
Érdekes, hogy végső stádiumban az ágak végei még zöldek, szerintem a kiszáradási jelenség fordítottja ennek. Egyébként is rendszeresen locsolom a fákat.

Tavasszal és nyáron már gombabetegség ellen többször permeteztem, eredmény nincs. 30 db ültetvényem van három végleg elpusztult, a következő három fán már jól láthatóak a betegség jelei. Egymás mellett sorban betegednek meg a fák. A betegedés azon fáknál kezdődött, ahol az utcai kerítés 60 cm-es betonlábazata van a fáktól egy méterre. Már azt is hallottam, hogy a kánikulában a nagy hőség sugárzik ki a betonból és ez is lehet a probléma.

Mit tehetek, mi lehet az ok?
Előre is köszönöm véleményét, tanácsát.

(Képet nem csatoltam, azért igyekeztem a jelenséget részletesen leírni).

Tisztelettel. Koroknay Csaba
Válasz:
A leírt tünet arra utal, hogy a növények kevés vízhez jutottak.Egy tuja tövet, melynél a tünetek még nem súlyosak, csak enyhék, de jellegzetesek, ásson ki teljes gyökérzetével, tehát 40-50 cm mélyen, és vizsgálja meg a gyökérzetét. Gyakori, hogy talajlakó lárvák rágják (cserebogár-pajorok, drótférgek, egyéb lárvák), mivel a talajuk nedves volt, hiszen öntözte, a lárvák a nedves talajba húzódnak. Talajlakó gomba is okozhatja a gyökérzet pusztulását. Mindkettőre jellemző, hogy a növényeken sorba mennek.A talajban élő lárvák a hideg miatt már mélyre húzódtak, ezért a vizsgálatot csak április közepén javaslom, amikor már felmelegszik a talaj, és újra aktívak a pajorok is, a talaj felszínéhez közeli rétegekben dolgoznak.Nem emlékszik, hogy idén, vagy az elmúlt évben voltak (repkedtek) cserebogarak a kertben májusban? A kert ásásakor ősszel a földben nem látott cserebogár-lárvákat máshol? Növénydoki

Vissza a többi kérdéshez »

© dr. Némethy Zsuzsanna
A Növénydoktor szakmai partnere a Bálintgazda.hu. | Partnerünk: Könyvelők.hu